Pedikura v Ljubljani

Pedikura je negovanje zdravih, utrujenih in lažje poškodovanih nog (definicija po učbeniku). Je tudi kozmetična nega stopal in nohtov. Izvaja se v kozmetične in terapevtske namene. Pedikura v kozmetičnem salonu lahko pomaga ohraniti zdravje in lepoto vaših stopal ter preprečuje nastanek različnih težav, kot so suha in razpokana koža, kurja očesa, vraščanje nohtov ipd.

Običajno vključuje striženje, oblikovanje, odstranjevanje odvečne obnohtne kožice, manjše brušenje nohtov, odstranjevanje kožnih madežev in kurjih očes na nogah, ter masažo in negovanje stopal.

Obisk pedikure pomaga tudi sprostiti napete mišice in omogoča uživanje v razvajanju in sprostitvi.

Za zagotavljanje higiene in varnosti, se uporabljajo sanitarni postopki kot so sterilizacija orodja, uporaba edinstvenih pripomočkov za vsakega pacienta in omejevanje stika med različnimi pacienti.

Priporočljivo je, da si privošlite mesečno pedikuro, poleg rednega urejanja stopal je med drugim učinkovit način za odkrivanje zgodnjih znakov kurjih očes in morebitnih glivičnih okužb.

SKOZI ZGODOVINO PEDIKURE

Pedikura sega v daljno zgodovino, saj so se ljudje že od antičnih časov zavedali pomembnosti nege nohtov na nogah. Starodavni Egipčani so bili znani po svojih lepih in negovanih nogah, ki so jih imeli zahvaljujoč redni pedikuri. Za nego kože in nohtov so uporabljali različne naravne izvlečke, kot so aloe vera in cimet. V stari Grčiji in Rimu so tudi cenili lepe in negovane noge. Rimljani so se predstavljali z različnimi vrstami pedikure, kot tudi z lakiranimi nohti.

V srednjem veku so bile pedikure povezane predvsem s higieno, saj so ljudje verjeli, da so umazane noge vzrok različnih bolezni. V tem obdobju so se pojavile tudi prve knjige o pedikuri, ki so navajale navodila za nego nohtov na nogah.

V 19. stoletju so se pojavili prvi pedikirski saloni, ki so ponujali različne storitve za nego stopal in postale bolj dostopne za širšo javnost. Hrati so se pojavili tudi prvi pripomočki za pedikuro, kot so škarje za nohte in pilice za nohte. V 20. stoletju je pedikura postala vse bolj priljubljena in sprejemljiva kot estetska storitev. Danes je pedikura priljubljena storitev po vsem svetu, ki je na voljo v različnih oblikah in vključuje različne korake za nego in oblikovanje nohtov na nogah. Razvijajo se tudi nove metode in materiali za nego nohtov, ki zagotavljajo boljše rezultate in varnejšo uporabo.

PEDIKURA NA VOLJO V VEČ OBLIKAH

Da, pedikura se lahko izvaja v različnih oblikah, ki se razlikujejo po tehniki, ki se uporablja, in ciljih, ki jih dosegajo. Nekatere od pogostejših vrst pedikure so:

Klasična ali estetska: odstranjevanje poroženele kože, otiščancev in plitvih kurjih očes, čiščenje obnohtnih kanalov, oblikovanje in lakiranje nohtov. Klasična pedikura je tradicionalna vrsta pedirue, ki običajno vključuje naslednje korake: priprava – začne se z namakanjem stopal v topli kopeli. Nadaljujemo z odstranitvijo suhe kože na stopalih, sledi strišenje in oblikovanje nohtov. Nohti se oblikujejo v želeno obliko ter pazljivo se odstrani prekomerno kožico, katera se lahko nabira okoli nohtne plošče. Očistijo se tudi nohtni kanalčki v katerih se običajno nabere odmrla koža. Konča se z nanosom zaščitne kreme, ki kožo navlaži in prijetno odišavi.

Spa pedikura: Spa pedikura je oblika pedikure, ki vključuje uporabo različnih vrst krem, olj in drugih sestavin, ki se uporabljajo za nego kože. Spa pedikura običajno vključuje tudi masažo stopal in drugih dodatnih storitev, kot so parafinske kopeli, obloge z glino in druge.

Medicinska pedikura je poleg zgoraj naštetih potopkov še sanacija ragad, vraščenih nohtov, oskrba žulja, pedikura diabetičnega stopala.

Gel pedikura: Gel pedikura je oblika pedikure, ki vključuje uporabo gel laka za nohte, ki se nanese na nohte in se suši pod UV lučjo. Gel pedikura običajno traja dlje časa, vendar se nanešen lak takoj posuši.

Diabetična pedikura: Diabetična pedikura je oblika pedikure za paciente z diabetesom, ki pogosto potrebujejo posebno nego stopal.

Pedikura se lahko prilagodi posameznikom potrebam in željam. Pomembno je, da se obrnete na strokovnjake, ki imajo kvalificirano usposobljenost in izkušnje.

Pedikura v Ljubljani Mestni trg

BOLJ PODROBNA RAZLIKA MED ESTETSKO IN MEDICINSKO PEDIKURO

Estetska pedikura in medicinska pedikura se razlikujeta po svojih namenih, ciljih in tehnikah.
Estetska pedikura je kozmetični postopek, ki se izvaja z namenom, da se izboljša videz in lepota stopal. Osredotoča se na nego nohtov, kože in stopal, da bi jih naredili bolj gladke, mehke in privlačne. Postopek estetske pedikure vključuje pripravo nohtov, obdelavo obnohtne kožice, odstranjevanje trde kože in obnohtnih kožic, oblikovanje nohtov ter nanašanje laka na nohte.


Medicinska pedikura pa je namenjena negi in zdravljenju stopal, ki imajo različne zdravstvene težave ali posebne potrebe. Osredotoča se na zdravljenje in preprečevanje bolezni stopal, kot so glivične okužbe, kurja očesa, vraščeni nohti, kurja očesa, žulji in druge težave. Postopek medicinske pedikure vključuje strokovno oceno stopal, obdelavo nohtov, kože in obnohtne kožice, odstranjevanje trde kože in obnohtnih kožic ter zdravljenje težav, kot so glivične okužbe, vraščeni nohti in druge podobne težave.


Tako estetska pedikura kot medicinska pedikura se izvajata v salonih, vendar je medicinska pedikura običajno dražja od estetske, saj zahteva več strokovnega znanja in časa. V primeru, da imate težave s stopali, je priporočljivo, da obiščete specialista za stopala, ki vam bo priporočil primerno vrsto pedikure.

KAKŠNA SO ZDRAVA STOPALA

 1. Brez težav in bolečin: Zdrava stopala ne doživljajo bolečin ali težav, kot so otekline, rdečine in utrujenost
 2. Brez deformacij: Zdrava stopala imajo normalno obliko in ne trpijo zaradi deformacij, kot so kurja očesa, razširjene pete in druge.
 3. Brez kožnih težav: Zdrava stopala imajo čisto in nepoškodovano kožo, ki ne trpi zaradi težav, kot so razjede, razpoke, prekomerno potenje, glivične okužbe in druge. Tudi med prsti je koža gladka brez sprememb.
 4. Brez sprememb v barvi: Zdrava stopala imajo normalno barvo kože in nimajo sprememb v barvi, kot so modrice in otekanje.
 5. Brez nalezljivih bolezni: Zdrava stopala niso okužena z nalezljivimi boleznimi, kot so gljivice.
 6. S ščitnimi ploščami: Zdrava stopala imajo dovolj debelo ščitno ploščo, ki ščiti kožo nohtov in stopal pred poškodbami.
 7. Dober krvni obtok: Zdrava stopala imajo dober krvni obtok, ki omogoča dobro prekrvavitev in oskrbo tkiv z energijo in hranili.
 8. Z dobro mišično-skeletno funkcijo: Zdrava stopala imajo dobro mišično-skeletno funkcijo, ki omogoča dobro podporo in gibljivost.

 

Dobro negovana stopala, ki so v skladu s temi kriteriji, bosta pomagala ohranjati vaše telo v dobri formi. Prav tako, stopala, ki so v slabi formi lahko prispevajo k različnim težavam v telesu, zato je pomembno, da skrbimo za naša stopala. Prav tako, se posvetujte, če opazite kakršno koli spremembo v vaših stopalih, ki vas skrbi.

KAKŠNI SO ZDRAVI NOHTI

Zdravi nohti na nogah so:

 • Pravilne oblike: Nohti so pravilne oblike, niso preveč kratki ali dolgi, in so ravni na vrhu. Zdravi nohti na videz prosevajo rožnato bravo nohtne posteljice, debelina med 0,5-1,3 mm (največ na palcu noge), delno konveksno ukrivljeni, ravna, gladka površina brez prečnih in vzdolžnih brazd, bleščečega sijaja.
 • Prozorni: Nohti so prozorni in brez madežev, temnih linij ali rumenkastih odtenkov.
 • Trdni: Nohti so trdni in ne krhki ali lomljivi.
 • Brez glivic: Nohti niso okuženi z glivicami, kar se lahko pojavi kot beli, rumeni ali rjavi madeži na nohtih.
 • Brez poškodb: Nohti niso poškodovani, razpokani ali luščeni.
 • Zdrava kožica: Kožice okoli nohtov so zdrave in ne rdeče, otečene, razpokane ali vnete.
 • Brez znakov infekcije: Nohti oz. obnohtna kožica niso vneti in nimajo znakov infekcije, kot so otekanje, rdečina in bolečina.
 • Brez sprememb barve: Nohti nimajo sprememb barve, kot so modrice, rdečina in druge spremembe barve.

 

Čeprav zdravi nohti na nogah običajno ne zahtevajo posebne nege, je pomembno, da nohte strižete in oblikujete pravilno, in da uporabljate sterilne instrumente, tako da se prepreči glivične okužbe in druge bolezni. Prav tako, če se pojavi kakšna težava s nohti, se je priporočljivo posvetovati.

PRAVILNA OBLIKA NOHTA NA NOGAH

Pravilna oblika nohta na nogah se razlikuje za različne osebe, vendar splošno gledano, nohti na nogah naj bi bili:

 1. Ravni na vrhu, ne bi smeli biti ukrivljeni ali nagnjeni na eno stran.
 2. Ne preveč kratki ali preveč dolgi. Dolžina nohta naj bo takšna, da se izognemo poškodbam kože okoli nohtov. Preveč kratki nohti na nogah, lahko povzročijo težave z bolečinami in obremenitvami, kot so modrice in druge poškodbe
 3. Ne preveč široki, kožica ne sme prekrivati okolico nohta.
 4. Z zaobljenim nohtnim lokom, ne sme biti ostro, kar lahko povzroči poškodbe kožice okoli nohtov.

 

Pravilna oblika nohta na nogah bo zmanjšala tveganje za poškodbe, glivične okužbe in druge težave. Prav tako, za striženje nohtov na nogah, uporabljajte čiste instrumente in oblikujte nohte med pedikuro, sami, vedno po tuširanju, ko so nohti mehki.

Obstajajo različne oblike nohtov, ki se lahko uporabljajo, vendar je pomembno, da se izbere oblika, ki je primerna za vaše stopalo in nohtno ploščo, in ki ne bo povzročala bolečin ali težav

 

Skoraj vse življenje hodimo in uporabljamo svoja stopala, ki nam omogočajo da se svobodno premikamo naokoli.In včasih tako malo časa namenimo temu predelu telesa. Človek običajno na dan naredi med 2000 in 6000 korakov.

Pedikura

ZAKAJ PEDIKURA V KOZMETIČNEM SALONU

Pedikura je namenjena celotnemu stopalu, od pete do prstov, in je odličen način za preprečevanje vraščanja nohtov, kurjih očes in otiščancev. Moškim in ženskam lahko pedikura pomaga preprečiti težave s stopali. Dejstvo, da naredijo vaša stopala mehka in izgledajo odlično, je le dodaten bonus.

 

Preprečujemo okužbe

Mnogi od nas svoje noge jemljemo za samoumevne. Kako pogosto pomislimo na okužbe, ki napadejo naše noge in nohte? Ne dovolj pogosto, vendar je možno. Ena najboljših preventivnih metod je občasna pedikura. Pedikura očisti kotičke naših nohtov in tako odstrani vse neprijetne bakterije, ki bi se lahko skrivale naokoli, in očisti vso umazanijo, tako da okužbe nimajo možnosti. To pomaga tudi pri glivičnih boleznih nohtov in tistem ostrem in izrazitem vonju stopal, ki se lahko pojavi. 

 

Koristi za krvni obtok

Vemo, da masaže pomagajo pri prekrvavitvi telesa in pogosto je priljubljena masaža vratu, hrbta in ramen, vendar spet ostanejo vaša stopala na mrazu. Ne pozabite na svoja stopala! Pojdite na pedikuro in tam vam bodo zmasirali tudi stopala. Pomagala vam bo zmanjšati morebitno napetost v stopalih. So vaš edini način premikanja, zato imate napetost na več mestih po telesu ne le v vratu in ramenih. Pomagajte ponovno zagnati kri v svojih stopalih, da enakomerno porazdelite telesno toploto in ublažite morebitne bolečine. 

 

Vlaženje

Vi vlažite preostali del telesa, kajne? Verjetno imate celo posebne kreme za telo in obraz. Ampak spet, vaša uboga osamljena stopala so izključena iz enačbe. Naj pedikura poskrbi, da bodo prsti na nogah znova videti in se počutili dobro z vlažilno kremo. Masaža v kombinaciji z nekaj prijetnimi olji bo brez dvoma odlična, pomaga pa tudi pri preprečevanju razpok in žuljev, h katerim ste morda nagnjeni. To je še posebej dobro za tiste, ki radi nosite odprte čevlje in morda pogosto hodite bosi. Še bolj morate vlažiti, saj so vaša stopala izpostavljena vremenskim vplivom. Vlaženje tudi pomaga vašim nohtom pred cepljenjem, kar je lahko neprijetna naloga, ki jo je treba skrbeti, in seveda vas pušča izpostavljene okužbam.

 

Sprostitev

No, seveda! S pedikuro se lahko počutite dobro in samozavestno, nedvomno pa se boste počutili čudovito. Kombinacija obnavljanja vaših stopal s pilingom in čiščenjem, nato vlaženja, da postanejo takšna, kot da po njih še niste hodili niti en dan v življenju, ter preprostega dejanja, ko sedite, se sprostite in uživate, vse to je odličen razlog da si privoščite pedikuro.

 

Preprečujemo vraščanje nohtov

S striženjem nohtov na nogah z naročanjem na redno pedikuro lahko preprečite vraščanje nohtov, ki lahko povzroči izjemno nelagodje in druge težave, če jih pustite brez nadzora.

 

Nadzor nad otiščanci

Poskrbite, da se redno naročate na pedikuro, da ostanete brez odmrle odmrle kože, ki se nabira na vaših stopalih. Tako boste preprečili nastanek trdih otiščancev. Redna pedikura pomeni, da svojim stopalom namenjate nekaj prepotrebne nege in pozornosti. Zdravje vaših stopal je lahko ključni pokazatelj vašega splošnega zdravja, zato svojim stopalom ne odrekajte pedikure. 

 

S pedikuro se vaša stopala počutijo in izgledajo lepa ter urejena, kar vam daje dodatno samozavest.Ko nosite odprte lepe čevlje s paščki ali natikači.

 

Poskrbite za pedikuro, da boste ponosno dvignili noge, ker izgledajo čudovito. Naročite se na naslednjo pedikuro.

KDAJ SE ODSVETUJE OBISK PEDIKERJA

Obstajajo določene situacije, ko se odsvetuje obisk pedikerja, saj bi lahko to poslabšalo vaše zdravstveno stanje ali privedlo do morebitnih zapletov. Nekatere izmed teh situacij vključujejo:

 1. Ko imate odprte rane ali okužbe na stopalih, saj lahko pedikura poslabša okužbo.
 2. Ko imate kožne bolezni, kot so psoriaza, ekcem ali luskavica, saj bi lahko pedikura povzročila poslabšanje teh bolezni.
 3. Ko ste v zadnjem času imeli operacijo na stopalih ali nogah, saj bi lahko pedikura ovirala celjenje in okrevanje po operaciji.

 

V teh primerih bi bilo bolje poiskati zdravniško pomoč in se posvetovati s strokovnjakom za stopala, preden se odločite za pedikuro.

KAKŠNO HRANO SVETUJE PEDIKER ZA ZDRAVJE VAŠIH NOHTOV

Dobra hrana za nohte bi morala vsebovati hranila, ki krepijo nohte in spodbujajo njihovo rast. Nekatera hranila, ki so pomembna za zdravje nohtov, vključujejo:

 

 • Beljakovine – Ker so nohti sestavljeni iz beljakovin keratina, je pomembno, da v svoji prehrani vključite dovolj beljakovin, da ohranite močne in zdrave nohte.
 • Biotin – Biotin je vitamin B kompleksa, ki spodbuja rast nohtov in krepi njihovo strukturo.
 • Železo – Pomanjkanje železa lahko povzroči krhke nohte. Zato poskrbite, da v svoji prehrani vključite železo, ki ga najdete v mesu, stročnicah, špinači in drugi zelenjavi.
 • Cink – Cink je mineral, ki pomaga pri tvorbi keratina, ki je pomemben gradbeni blok nohtov.
 • Vitamin C – Vitamin C pomaga pri proizvodnji kolagena, ki je pomemben gradbeni material nohtov.
 • Omega-3 maščobne kisline – Omega-3 maščobne kisline vsebujejo antioksidante, ki pomagajo pri preprečevanju poškodb nohtov.
 • Silicij – Silicij je mineral, ki pomaga krepiti nohte in jih ohranjati zdrave.

 

Za krepitev nohtov je priporočljivo uživati živila, kot so jajca, meso, ribe, stročnice, oreščki, semena, zelenjava in sadje, bogata z vitamini in minerali. Poskrbite tudi za zadostno hidracijo.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.

DOBRODOŠLI

RADA BI, DA SE SPOZNAMO